elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2016. március 10., csütörtök

Kompország – 5. Szárnyas–Hal Fesztivál Balsán

Azt mondják, Balsa a Tisza-túrák kedvelt állomása, különösen azóta, hogy kialakították a Lónyai-csatornából leágazó János-tavi kikötőt. Meglehet, bár én ötnél több vendéget még sosem láttam ezen a máskülönben (vagy épp ezért) igen kellemes és nagyvonalú birtokon. A parton szürke gulya, a felújításra szánt rozsdás orosz sétahajót kipányvázott kecskék őrzik, esküvői pár próbálja becserkészni egy kattintás erejéig a szemlátomást embergyűlölő pónit.

Normál áron kölcsönözhetők a vízi járművek, és a rönkjátszótérnek hála, gyerekkel súlyosbítva is kényelmesen elfogyaszthatjuk a kiváló sült keszeget (Update: Az étterem azóta megszűnt, a vízi járműpark amortizálódott.  A vad póni még megvan.). Az utóbbi években nyíregyháziak egyre-másra újítanak fel nyaralónak az enyészet útjára lépett házakat a faluban, amelynek ezenfelül van még egy nevezetessége: az ötödik éve megrendezett, vicces nevű Szárnyas–Hal Fesztivál (az elnevezés elvileg arra utal, hogy szárnyas húsokat és halat lehet kapni).

Komphúzó verseny (Fotó: Göndör Péter)
A komphúzó verseny résztvevői kötéllel vontatják át a kenézlői oldalról Balsára a kompot – részvétel elvileg csak cipőben, de gyakorlatilag meztélláb is (ahogy errefelé mondják). A leggyorsabb csapat díja egy rekesz sör. Az ibrányi tűzoltók nem találnak felgyújtható kazlat, így a bemutatón be kell érnünk egy kisebb szénakupac látványos eloltásával. Vigaszul rögtönzött foam party következik: a mezőre fecskendezett habban vígan hempereg a falu apraja-nagyja.

Bogrács, vattacukor, lovagi torna és a vurstlibeli pofátlan lehúzás mellett egész nap 10 percenként le-föl száll egy helikopter (ár: 16 ezer Ft/4 fő, tessék kérem sorban állni a tűző napon, fülvédő nélkül). Az erős zaj ellenére sikert arat a nyugdíjasklub és a helyi dalkör (ad notam Ó, miszter Alkohol), este szőrmentén fellép Flour Mizu Tomi, s végül a Holdviola. "Jól kiválasztotta a Szilvike", hangzik elégedetten a közönség soraiban, utalva a rendezvényt megálmodó ifjú polgármester asszonyra, Somogyi Szilviára. Nagyszabású tűzijáték zárja a napot – a fecskéket és a gólyákat nem kérdezték meg.

Orosz Ildikó

A cikk a Magyar Narancsban jelent meg (2011/31).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból. Infók saját könyveimről és szerkesztéseimről.

Népszerű bejegyzések

Archívum

Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.