elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2017. június 1., csütörtök

Oravecz Lizanka – Orosz Ildikó: Lizanka. Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé

Igaz történet egy különleges és makacs fiatal nőről, aki sok év után talált választ arra, miért érezte magát egész életében kívülállónak.

Update 1: Antistigma-díjat kaptunk a Lizanka című könyvünkért!
Update 2: Aranykönyv Top10-ben a Lizanka!

Lizanka 32 évesen kapott autizmus spektrum zavar diagnózist. Korábban súlyos pszichiátriai problémákkal kezelték, az egyik orvosa azt jósolta neki, hogy „a diliházban fog megrohadni”. Ám képességeinek és korlátainak feltérképezésével, kitartó önismereti munkával sikerült megtalálnia a helyét a világban. Megrendítő őszinteséggel beszél saját botlásairól, a magyar pszichiátriai ellátórendszerről és az autizmusról – ahogyan ő látja. 

E különleges belső narratíva kiegészül további szempontokkal: Lizanka szerzőtársa, Orosz Ildikó újságíró két neves hazai autizmus-szakértővel készített interjút, és megszólaltatja Lizanka édesanyját is, hogy ő miként birkózott meg a lánya különcségével.

Formátum145x200 mm, puhatáblás
Megjelenés2017.06.06.
Terjedelem210 oldal
ISBN978-963-304-458-2
Kiadó HVG Könyvek


Enyedi Ildikó filmrendező ajánlója a könyv borítóján:

Fontos, hogy akárkire tekintünk (beleértve önmagunkat is), a különféle diagnózisok mögött mindig az embert lássuk, a maga teljességében, vágyaival, félelmeivel, kínjaival és örömeivel együtt. Lizanka könyve egy különleges fiatal nő útkeresésének története. Személyének lényeges, de nem kizárólagos összetevője az autizmusa – épp úgy, ahogy a Testről és lélekről Máriája sem azonos semmilyen kórképpel, hanem kizárólag önmaga. Egyedi és megismételhetetlen.

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke ajánlója a könyv borítóján:

Néhány erősen általánosított közös ismérven túl minden autista egyedi eset. Ezért izgalmas és tudományos szempontból fontos minden olyan forrás, amelyben maga az érintett fogalmazza meg, ő maga hogyan éli meg autizmusát, hiszen csak így tudunk igazán hiteles betekintést kapni ebbe a sajátos világba. Lizanka és sok más, magas szinten kommunikáló autista (pontosabban Asperger-szindrómás) írásai ebben segítenek.

Őszi Tamásné, gyógypedagógus, Autizmus Alapítvány, ELTE BGGYK ajánlója a könyvhöz:

Az autizmus spektrum zavarral diagnosztizált jó képességű nők életútjáról sokkal kevesebbet tudunk, mint a spektrumon gyakrabban érintett férfiakéról. Lizanka könyve az első ilyen mű Magyarországon. Hiteles, őszinte írás, mely nemcsak egy igen érdekes és értékes sorsot tár elénk, hanem élményszerűen tanít is az autizmusról. Hiszen a megértés egyik legfontosabb kulcsa az érintettektől származó élmények, gondolatok megismerése.

Oravecz Lizanka autizmus tapasztalati szakértő és Orosz Ildikó újságíró Lizanka című könyvüket dedikálják a Könyvhéten, 2017.
(Fotó: Cs. Nagy Rozi)

Egy gondolat a könyvből:

"....az emberek többségénél születésüktől fogva telepítve van egy szoftver, amelynek „társas viselkedés” a neve. Az autistáknál ez a program nincsen alapból telepítve. Nálunk először még meg kell írni ezt a programot, aztán telepíteni kell. És ha már többé-kevésbé működik, akkor is mindig figyelnünk kell arra, hogy mindennap el is indítsuk, mert nem fut magától." (Lizanka)

A szerzőkről:

Oravecz Lizanka (1981) informatikus, autizmussal élő aktivista, tapasztalati szakértő. Az Autista vagyok YouTube-videók egyik készítője, nyilvános beszélgetések, előadások, rádió- és televízió műsorok visszatérő vendége. Az Autisták Országos Szövetsége és az Autizmus Alapítvány önkéntese, a Megismerhető Autizmus Generáció (MAG) és a Lélekhely Egyesület társalapítója.

Orosz Ildikó (1975) független újságíró, szerkesztő, fordító. Társszerzője Halász Judit Nem születtem varázslónak és Marton László Összpróba című önéletrajzi köteteinek. Rendszeresen ír autizmus témában, Temple Grandin: Képekben gondolkodom ‒ Életem az autizmussal című könyvét is ő fordította magyarra. Antistigma-díjas, Zsigmond Márta médiadíjas. 

Korábbi interjúm Lizankával itt.

Jaksity György ajánlójának hosszabb, teljes változata:
Húsz-huszonöt éve az orvosok többsége nem volt tisztában az autizmussal, ma viszont naponta jelennek meg cikkek, könyvek, disszertációk a témában. Divatos lett az autizmussal foglalkozni, bárki bármit is ért alatta. Vajon tényleg ennyivel többet tudunk, jobban értjük az autizmust? Egyáltalán létezik-e az autizmus, vagy egy nagyon széles skálán értelmezhető tünetcsoporttal bajlódunk, amely minden általam ismert betegséggel, fogyatékossággal szemben nem képez az ilyen módon diagnosztizált emberekkel homogén mintát? Sőt inkább azt lehet mondani, hogy néhány erősen általánosított közös ismérven túl minden autista egyedi eset. Ezért izgalmas és tudományos szempontból fontos minden olyan forrás, amelyben maga az érintett fogalmazza meg vagy jeleníti meg más módon (például művészi önkifejezés révén), ő maga hogyan éli meg autizmusát, hiszen csak így tudunk igazán hiteles betekintést kapni ebbe a sajátos világba. Lizanka és sok más magas szinten kommunikáló autista (pontosabban Asperger-szindrómás) írásai, blogjai, interjúi ebben segítenek. Ugyanakkor továbbra is sok rejtély megoldatlan, hiszen az autisták többségét jelentő súlyosan értelmi sérült, központi idegrendszeri zavarokkal halmozottan érintett emberek nem kommunikálnak ilyen vagy mai tudásunk szerint semmilyen szinten. Reméljük, a következő években az autizmuskutatás térképeinek ilyen és hasonló fehér foltjaira is eljutnak a felfedezők, és még többet tudunk meg az autisták világáról, valamint a terápiás kezelés, illetve esetleges megelőzés is magasabb szintre jut.

  2 megjegyzés:

  1. Őszi Tamásné kommentárjához, miszerint ez "az első ilyen mű Magyarországon": Fajcsák Henrietta (írói nevén Seth F. Henriett) 2005-ben megjelent, Autizmussal önmagamba zárva c. könyvéről nem feledkeztünk meg, ugye? Tehát Lizanka könyve minimum a második.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Balogh Csaba! Köszönöm észrevételét, Fajcsák Henrietta könyve valóban az első önéletrajz magyarul, amelyet egy autizmussal élő nő írt. Sajnos Őszi Tamásné ajánlóját a könyvkiadó némileg átszerkesztette, ennek eredménye lett ez a pontatlan megfogalmazás. Az eredeti szövegben az "első ilyen jellegű mű" megfogalmazás arra a sajátos műfajra vonatkozott, amelyben Lizanka könyve valóban az első: önéletrajzát az ő kérésére én öntöttem írásba, és készítettem hozzá a hátteret megvilágító mélyinterjúkat édesanyjával és két autizmus szakemberrel. Remélem, hogy mindkét mű a maga módján gazdagítja az autizmusról való tudásunkat. Üdvözlettel: Orosz Ildikó

      Törlés

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból. Infók saját könyveimről és szerkesztéseimről.

Népszerű bejegyzések

Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.