elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2016. április 2., szombat

Növünk, növögetünk – Gyerekirodalmi sikerlista, magyar mezőny

A válogatás egész pontosan a 2012-es könyvhéttől a 2013-as könyvfesztiválig megjelent könyvekre terjedt ki, ezek közül mazsolázhattak szavazóink. A régebben megjelentek előnye, hogy biztosan átfutottak már a recenzensek kezén, az újaké viszont az élmény frissessége. Találunk ilyet is, olyat is a legjobbak közt. A Magyar Narancs 2013. áprilisi gyerekirodalmi sikerlistája.


Abszolút győztesként emelkedik ki Szécsi Noémi tavaly novemberben megjelent regénye, melyet recenzensük találóan urban fantasyként definiált. A címadó Mandragóra utca 7. látszólag bérház, ahol különös dolgok történnek, ezeknek igyekszik a végére járni a két barátnő, Ida és Tamara. A 10-12 éves célközönséget borzongató, rengeteg felnőtthumorral is megpakolt kalandokból kiderül, hogy a házmester boszorkány, Ida anyjának új barátja vámpír, a bébiszitter beépített jószolgálati tündér, és lelepleződik egy kettős ügynök kutya is.
Remekül megírt dialógusok festik a gyerekek mikrokörnyezetét, a poroszos, sótlan tanerőket, az osztálybeli típuskaraktereket és a tökéletlen családi hátteret, amelyben a gyerekek túl sokat kódorognak egyedül, a szülők útjai pedig olykor szétválnak. P. Szathmáry István humoros, groteszk rajzai akár egy későbbi animációs film alapját is jelenthetnék.
Egy széthulló család áll Nógrádi Gábor A gonosz hét napja című regényének középpontjában is, ez azonban szigorúan 13 éven felülieknek szóló ifjúsági regény. A 14 éves Alex meséli el az apja elköltözését követő egy hét történetét. A fiú hétfőn úgy dönt, nem megy iskolába - és elindul a lejtőn. Egyik hazugság és szemétkedés követi a másikat, a helyzet napról napra durvul, és vasárnap már a számára legfontosabb családtag, az ötéves kishúg élete a tét. Megható regény bűnről és bűnhődésről, a felnőttek képmutatásáról és a kamaszlélekben forrongó érzelmekről.
Érdemes mindjárt hozzáolvasni Lackfi János legújabb verseskötetét: a Kapjátok el Tüdő Gyuszit! beszélője szintén egy kamasz fiú. A "felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek" szóló provokatív versekben bőven folyik vér és nyál, van itt lövöldözés, darabolás és mutogatás, de szégyellnivalója itt sem a gyereknek, hanem nekünk, felnőtteknek van. Molnár Jacqueline erőteljes képekkel kíséri a verseket, találunk halálfejet csikkekből kirakva, de matyó mintával díszítve is.

Maximum tizenegyes!

A Magyar Narancs gyerekirodalmi sikerlistája - magyar mezőny
1. Szécsi Noémi: Mandragóra utca 7. (Illusztráció: P. Szathmáry István. Európa, 2012) 70 pont
2. Máté Angi: Az emlékfoltozók (Illusztráció: Rofusz Kinga. Magvető, 2012) 39 pont
3. Kertész Erzsi: Labirintó (Illusztráció: Kasza Julianna. Cerkabella, 2012) 36 pont
4. Szegedi Katalin: Palkó (A szerző illusztrációival. Csimota, 2013) 27 pont
5-6. Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány (Illusztráció: Radnóti Blanka. Naphegy, 2013) 21 pont
Lackfi János: Kapjátok el Tüdő Gyuszit! (Illusztráció: Molnár Jacqueline. Móra, 2013) 21 pont
7. Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn (Könyvmolyképző, 2012) 20 pont
8. Nógrádi Gábor: A gonosz hét napja (Móra, 2012) 19 pont
9. Jeney Zoltán: Rév Fülöp; Rév Fülöp Fajszföldön
(Illusztráció: Haránt Artúr. Kolibri, 2012; 2013) 18 pont
Szavazóink: Both Gabi, Gombos Péter, Komáromi Gabriella, Kucska Zsuzsa, Lovász Andrea, Nagy Boldizsár, Németh Eszter, Pompor Zoltán, Rácz I. Péter, Szekeres Nikoletta, Varga Betti
A szavazóknak 4, az elmúlt egy évben megjelent, magyar gyermek- vagy ifjúsági könyvet kellett megnevezniük. Az első 15, a második 10, a harmadik 6, a negyedik 3 pontot kapott. A listára szabályaink szerint legfeljebb 11 cím kerülhet.


















Szintén ifjúsági regény, ám a posztapokaliptikus fajtából Kemese Fanni A napszemű Pippa Kenn című regénye, a hírek szerint egy trilógia első darabja. Egy ismeretlen vírus okozta pusztítás után járunk a jövőben, ahol különféle mutánsok, elállatiasodott emberek és génkezelt egyének rohangálnak. Hősnőnk, a 17 éves Pippa, a vadonbeli túlélés és a harcművészetek mestere apja elvesztése után öt évig egyedül él. Az igényes lektűr szabályainak megfelelően a kegyetlen világ és a hullahegyek egy csíkos könyvbe illő románc kibontakozásához nyújtanak hátteret.
Evezzünk most már nyugodalmasabb vizekre! Máté Anginak, úgy tűnik, bérelt helye van a legjobbak közt, tavaly két könyve is felkerült listánkra, most pedig az előkelő második helyen végzett Az emlékfoltozók. A mesekönyv hősnője két tündérrigólány: a limonádéhajú és a faodúbarna, az ő különös, természetközeli életük boldog-szomorú történéseit meséli el a szerző a tőle megszokott lírai prózanyelven. Lassan indázó mondatok, poétikus szóköltemények bűvölik el az olvasót - néhány kivételtől eltekintve leginkább a felnőtteket, hisz a kicsik számára ezek a szövegek vélhetően túl elvontak, a nagyobbaknak pedig eseménytelenek. Ezzel együtt a könyv lenyűgöző, már csak a méreteit tekintve is: a hatalmas oldalakon teljes valójukban érvényesülhetnek Rofusz Kinga ikonszerű festményei a holdbökdöső, lepkelábnyommintás szoknyát viselő lánykáról.
Cselekménydúsabb és izgalmakat is tartogat Kertész Erzsi tavalyi könyvhétre megjelent allegorikus meséje, a dobogós helyen végzett Labirintó, amely óriási kultúrtörténeti anyagot mozgat - felötlik az OdüsszeiaA kis herceg, az Alice Csodaországban, Poe, de még a Kocka című thriller is. Mindezek beható ismerete persze nem szükséges az élményhez, hisz a szöveg és Kasza Julianna képi világa enélkül is beszippant (8 év felett ajánlott). Labirintó egy vízi útvesztő, szigetekkel és csatornákkal, ahonnan még nem tért vissza utazó: ki eltévedt, ki letelepedett egy szigeten, és célját örökre elfeledte. Hősünk is itt próbál szerencsét, feladata, hogy gondolásként révbe juttassa utasait: a vezéri ambíciókat dédelgető macskát, a butácska sellőt, a kiöregedett húsvéti nyulat és az idő előtt lebucskázott hullócsillagot.
A kisebbekhez, az 5-8 éves korosztályhoz szól Szegedi Katalin illusztrátor legújabb képeskönyve, mely a Csimota kiadó Tolerancia sorozatában jelent meg. A vékonyka, pápaszemes, matekos fiúcskát számos megaláztatás éri a suliban, utolsónak sem veszik be a fociba, de a dolgozatoknál persze a segítségét kérik. A történet egyszerű, és külön beszélgetés tárgyát képezhetik a rajzok: például az, ahogy a tornasor végén álló Palkónak a mellette álló még egy szamárfület is bemutat, vagy ahogy a fiú mindezek dacára mosolyogva bandukol hazafelé, földön húzva a tornazsákját. Minden jó, ha jó a vége: Palkó egy szellemes fordulattal a szintén magányos, duci Lenkával, Szegedi Katalin korábbi mesekönyvének hősnőjével köt barátságot.
Összetett nyelvisége okán a nagyobbakhoz (a hét év felettiekhez) szól a Macskakirálylány. Akasztják a hóhért, hisz szavazónkat, Tamás Zsuzsát eddig kritikusként, szerkesztőként és a hazai gyerekirodalmi élet aktív szereplőjeként ismertük. Most nagyon kedves, Radnóti Blanka által gyönyörűen illusztrált mesét írt egy királyfiról, aki a nagy szerencsepróbálásban nem jut tovább a szomszéd erdőnél, ott beveszi magát egy kunyhóba, és szomorú tétlenségben éli napjait, mígnem betoppan az ajtón egy különös, kacér macska, aki elcsavarja a fejét. Letargikus hőseink (a királyfi, a macska, egy mohos fa és Sári, a rongybaba) azon versengenek, ki tud búbánatosabb mesét mondani, de végül kiderül, hogy ezek is jó véget érhetnek, csak merjünk hozzájuk a vágyainknak megfelelő, szép befejezést álmodni.
Listánk 9. helyén egy gyereklovagregény-sorozat áll: tavaly ismertük meg Jeney Zoltán hősét, Rév Fülöpöt, aki szántódpusztai heverésző kisfiúból fegyverhordozóvá és Balatónia királyának, Csobánnak legkedvesebb sakkpartnerévé avanzsált. Az új kötetben folytatódnak kalandjai: Fajszföldre indul Gyenes ikertestvérével, Diás lovaggal, hogy megtalálják a picike fajszok eltűnt királyát. A regény erényei: akció, humor, akció. A nagy csatákat itt kolbásszal vívják, bumszli, szőrös siófok és filozofálgató gyékények közt vezet az út, és végül persze a lovagregény műfajának megfelelően szamárháton közlekedő Fülöp éleslátása menti meg a birodalmat. Haránt Artúr a lovagi kódexek képi világát idéző illusztrációkat készített a sorozathoz, amely bátran felolvasható már hétéves kortól, később pedig önálló olvasmánnyá válhat.
Listánk utolsó két helye azért maradt üresen, mert többszörös holtverseny alakult ki, és a legjobbak közé szabályaink szerint legfeljebb 11 könyv kerülhet. Említsük meg azért, hogy kik csúsztak le, hiszen ezt a három kiadványt egy-egy szavazónk az elmúlt egy év legjobb könyvének ítélte: Pacskovszky Zsolt: Szabadesés, Gimesi Dóra: Csomótündér (recenziónkat lásd a VII. oldalon), Kalas Zsuzsa: A szeretettolvajok.



Orosz Ildikó

A cikk a Magyar Narancsban jelent meg (2013/22).


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból. Infók saját könyveimről és szerkesztéseimről.

Népszerű bejegyzések

Archívum

Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.