elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2016. április 4., hétfő

Szomszédaink, Mackóék – Hajnali csillag peremén a Bábszínházban

Ritka kivételektől eltekintve az ember nem az előadásért megy bábszínházba, hanem hogy lássa a magával hozott kiskorút, amint nagy édesen megteszi az első lépéseket a műbefogadás útján. A Budapest Bábszínház új bemutatója azon kevés előadások egyike, amely kereteit, látványvilágát tekintve gyerekbarátabb az itt megszokottnál, tartalmában viszont elsősorban a felnőttek számára jelent nyelvi-intellektuális élményt.

Amit az "állami" bábszínházban jobbára tapasztaltunk, az a minden korosztály türelmét próbára tévő, megélhetési büfészünettel tarkított frontális előadás, távoli figurák alig kivehető dünnyögése és katasztrofális dramaturgia (hogy lehet az Ózban otthon hagyni Totó kutyát?!). Ezt a rossz beidegződést töri meg a kortárs költőink – KAF, Parti Nagy, Tóth Krisztina, Varró Dániel és mások – (ál)gyerekverseit dramatizáló, lendületes performansz, alcíme szerint Mackóélet és mackóálom egy részben.

A belépés feltétele egy játékmackó (ha nincs, kapunk a kölcsönzőből), majd a frissen tanult Medveindulót (Szabó T. Anna verse) kántálva az eddig ismeretlen, negyedik emeleti Játszótérre kell felcaplatnunk, lehetőleg karon ülő kisdeddel súlyosbítva. A szőnyegen letelepedve körülöttünk minden irányban, sztereóban peregnek a zseniális rímek meg a svéd gyerekvers hagyományait idéző korabölcsességek, amelyekből ki tudja, mi jut el a gyermeki agy tekervényeibe, és hol, mikor fog majd visszahullani ránk: "Szép állat a krokodil, minden este bekakil", és: "Anyától apáig egyetlen út vezet, / az, amelyiken a hatos autóbusz megy. / De ez a járat azóta nem közlekedik, / amióta apa feleségül vette anya / régi barátnőjét, a Cédát."

A kicsiknek persze leginkább a bábok tetszenek, főleg amikor odadörgölik az orrukat az otthonról hozott mackóéhoz, vagy labdát dobnak. Jó lett volna több ilyen fogódzó a gyerekeknek, hogy legalább itt és most ne érezzék magukat elveszettnek ebben a furcsa, érthetetlen világban. A felnőttekében.

rendezte: Tengely Gábor

Orosz Ildikó

A cikk a Magyar Narancsban jelent meg (2011/1).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból. Infók saját könyveimről és szerkesztéseimről.

Népszerű bejegyzések

Archívum

Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.