elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2016. november 2., szerda

Ül, marad a gyerek! – Foglalkoztatófüzetek óvodásoknak

"Játékos készségfejlesztő foglalkozás iskolába készülő gyerekeknek. Szintfelmérés fiúknak kötelező, lányoknak kérhető" - olvassuk egy művelődési ház faliújságján. Az ovis szexizmus indokolt: a fiúk többsége ebben a korban - és még sokáig az iskolarendszerben - nehezen ledolgozható hátránnyal indul a lányokhoz képest.

Csak fiúknak

Egy óvodás fiú számára a legritkább esetben okoz örömet, hogy egy üres papírt vonalakkal és színekkel töltsön meg. Hidegen hagyják a szebbnél szebb préselni való falevelek, és nem érti, miért kell gyufát dugdosni a gesztenyébe, amikor anélkül is tökéletes ágyúgolyó. Ha minden mutatványunk kudarcot vallott, hogy asztalhoz ültessük, próbálkozhatunk ezzel a foglalkoztató füzettel, amely a következő tesztoszterondús témákat fűzi egybe: robotok, nindzsák, kalózok, űrlények, lovagok és szuper járgányok. A bokszolók közt meg kell számolni a kopaszokat; a cápákat robotcápákkal párosítani, a harcosokat támadás, védekezés és életerő alapján osztályozni.

Még a Melyik egérke mivel töltötte a napját? című labirintus is csak látszólag ártatlan, hisz a szülinapos egérkén kívül az összes többi húzós napra tekint vissza: az egyiket agyonszurkálta egy dühös kaktusz, a másik egy nuncsakus fazonnal találkozott, a harmadik pedig lángokban áll - bár elvileg erős paprikába harapott, de ugyan melyik hatéves nem mondja ezek után kapásból, hogy felrobbant? A nyomdahiba miatt megoldhatatlan feladatok sikerrel vetik vissza az amúgy is mérsékelt motivációt: érthetetlen, hogy a digitális grafika korában miért okoz gondot két egyformának szánt kép egyforma kinyomtatása. Vitathatatlan előny, hogy a figurák oly rémisztően rondák, hogy ezt a munkafüzetet biztosan nem fogja elirigyelni sem a buzgó hugi, sem a szomszéd jó kislány.
(Szalay Könyvek/Pannon-Literatúra Kft., 2011, 32 oldal, 599 Ft)

Útra-való

Legyen bármilyen értelmiségi sznob, a szülőnek, ha tiszteletben tartja gyermeke ízlését, átmenetileg meg kell tűrnie maga körül néhány celebszámba menő mesehőst. Thomas, a hatvanéves karrierre visszatekintő gőzmozdony még a szívesen látott brandek közé tartozik - nagy kár, hogy magyar fordítója egy expresszvonat sebességével gázol át nyelvünk összes szabályán. Ezzel együtt a "minél nagyobb, annál jobb" elvéhez ragaszkodó gyerekek számára komoly vonzerőt jelenthet a kis kék lokomotív tapétányi képeit tartalmazó foglalkoztató. Címével ellentétben sehová nem tudjuk magunkkal vinni, de ha otthon, a legnagyobb étkezőasztalon sikerül kiteríteni, akkor remek kifestőnek bizonyul a finommozgásban kevésbé érdekelt gyermekeknél.

A ceruzát felejtsük el, elő a haladósabb krétával, ecsettel, és ne sajnáljuk kitépni a lapokat, hogy jobban ráfekhessen a gyerek! A sunyi szülő jó előre eltávolítja az első, 104 darab matricát tartalmazó oldalt, máskülönben mérget vehet rá, hogy a kölök megint olyasmibe bonyolódik, amelyért az iskolában nem osztogatnak macis pecsétet.
(Egmont Kiadó, 2011, 22 oldal, 1999 Ft)

Vágós-nyírós

Ha igazán átgondolt módszertannal rendelkező, a gyermeket sikerélménnyel megajándékozó és a szülőt is elszórakoztató füzetre vágyunk, akkor Tóth-Kása Ottília szakpszichológus készségfejlesztő sorozatában nem fogunk csalódni. A legújabb munkafüzethez ezúttal is Elek Lívia készített kedves, jól értelmezhető rajzokat. Kezdetben egyszerűbb mozdulatokat gyakorolunk, a napnak sugarakat, a háznak tetőt vágunk, majd a bonyolultabb formák, ívek következnek, rengeteg humorral és leleménnyel.

Rövid, fülbemászó rigmusok ismertetik a feladatokat - nehezen bevonható gyerekeknél meglepően nagy lehet a rím hatalma. A fiús és lányos témák aránya kiegyenlített a buszozástól a cipőpakolgatásig, a kivágandó lapok kétoldalasak, így balkezeseknek is kézre állnak.
Érdemes előzetesen végigjátszani a Tépkedős-ragasztós és a Hajtogatós-simítgatós füzeteket, hiszen az ollóhasználat valamivel nehezebb feladat; illetve párhuzamosan mazsolázni a műfaj etalonjának mondható Firkálós-rajzolósfüzetből, amelynek elkészítéséhez a szerző két és fél éven át tanulmányozta a gyermekek vonalvezetésének és finommotorikájának fejlődését.

(Magánkiadás, 2011, kb. 70 oldal, 1990 Ft)

Tanulj szórakozva!

A hipermarketekben tanévkezdés táján külön szekciót szentelnek a foglalkoztatóknak, amelyek 95 százaléka azonban teljességgel használhatatlan. Ezért jelent kellemes meglepetést az Alexandra által a Tescónak nyomott sorozat. Az óvodásoknak való (zöld) füzet spártai darab: egyszerű rajzok durva tapintású, szürke újrapapíron, amely azonban valósággal a székhez szögezi azokat a gyerekeket, akik nem restek gondolkodni. Kész felüdülés, hogy semmit nem kell kiszínezni, szükség van viszont logikára, verbális és képi intelligenciára.

A hétköznapi tárgyak és összefüggések mellett található itt taplógomba, hárfa, petróleumlámpa és megannyi érdekes feladvány: mivel vágjuk kisebbre, mivel mossuk ki belőle a piszkot, melyik részlet nem oda való. Végre tobzódhatnak azok a kisfiúk, akiknek kétévesen kedvenc esti meséje az OBI-katalógus volt. A feladatok sokrétűsége mellett bocsánatos, hogy kétszer is utalnak zöld vonalra a fekete-fehér kiadványban. A lenti ár nem tévedés - csak ne nyúljunk mellé a pofára egyforma foglalkoztatók közt!

(Alexandra Kiadó, 2011, 80 oldal, 199 Ft)

Orosz Ildikó

A cikk a Magyar Narancsban jelent meg (2011/48).


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból.

Népszerű bejegyzések

Kategóriák

abortusz Afganisztán Afrika agy Alkonyat állatkert állatok aloha altruizmus alumínium amazon Angela Merkel apaság árvíz autizmus bábszínház Bahrein Balassagyarmat Bánk bányászat baptista bauxit Berg Judit Bertók László birkózás bizarr Bodor Ádám bor borderline Bozsik Yvette bölcsőde börtön bűnügy Charcot Cinkota Czeizel Endre család csimpánz CSR D. Tóth Kriszta Dawkins demográfia denevér depresszió diagnosztika diktatúra dinó divat életmód életrajz elfojtás emberkereskedelem énekes erdő Észak-Korea etológia evolúció falcolás farkas fejlesztő fekete közösség Fertőd fertőzés film filozófia fizika fogamzásgátlás foglalkoztató fogyatékosság fordítás forradalom főemlős földtörténet Franciaország Freud gender genetika génmódosítás gulag gyerek gyilkosság háború hagyomány hajkereskedelem hajó halál Halász Judit halpedikűr hamisítás hangzás használt Hawaii házasság hisztéria holokauszt Hugonnai Vilma India interjú Irak Irán irodalom Irvin D. Yalom iskola iszlám Izrael Jadviga párnája Jane Goodall játék karácsony Karafiáth Orsolya karrier Karski kereszténység kert kiállítás Kína kirándulás kocsma kommunikáció kommunizmus kooperáció kortárs könyv könyvfordítás könyvírás környezetvédelem kötődés kreativitás kultúra kutya Lajta Lengyelország London malom Margaret Thatcher mártír média memoár menedzsment mérnök mesterséges intelligencia modell MOM Park motiváció múzeum műemlék művészet Nagy Ervin narcizmus népesség neurológia nevelés nonprofit Obama Olaszország olimpia olvasás Ónodi Eszter orvostudomány öngyilkosság önsebzés ősember Palya Bea parasport paróka Parti Nagy Lajos Pataki Ági pedagógia Pilinszky politika postagalamb pro bono pszichiátria pszichológia radikalizmus regény rendellenesség restaurálás robot roma Románia ruha Rumini sakk segélyezés Selmec siker sikerlista sport stratégia szabadságharc szabadulószoba szaporodás szén Szent Hildegárd szépség Szervét Tibor szexipar szexualitás színház szivattyú szoptatás szovjetek szülés tanár tánc Tandori Tanganyika tanulás társadalom társasjáték tehetség Temple Grandin Teréz anya terrorizmus Tisza Tokaj történelem troll tudomány UK USA ünnep üvegplafon üzlet Vágó István vallás változás vámpír varázsló védőnő Vekerdy Tamás vers verseny vezető videó wellness zene zongora Zwack zsidóság
Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.