elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2024. július 5., péntek

Kolozsváron az Ünnepi Könyvhéten beszélgettünk a kamaszkorról

Június végén a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét vendégei voltunk, ahol a kamaszkor szép és nehéz pillanatairól beszélgetett velünk Botházi Mária székelyudvarhelyi születésű író, egyetemi oktató. Az erdélyi Új Magyar Szó (MASZOL) tudosítása az eseményről:

Igazi kihívást jelent a szülőknek, amikor gyermekük kamaszkorba lép. Labancz Dániel klinikai szakpszichológus és Orosz Ildikó újságíró közös könyve, a Nyugi! – Kamasztörténetek pszichológusszemmel aggódó szülők megnyugtatására segít eligazodni ebben a bonyolult időszakban. A szakember életszerű példákkal és gyakorlati tanácsokkal látja el a szülőket, hogy könnyebben megérthessék tinédzser gyermekük világát. A kötetet a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten is bemutatták, a szerzőkkel Botházi Mária beszélgetett.

Orosz Ildikó elöljáróban elmondta, ez egy kamaszokról szóló segítőkönyv szülőknek. A fiatalokkal kapcsolatos problémákkal hazai magyar környezetben még nem igazán foglalkoztak, így a könyv valóban hasznos lehet. Labancz Dániel hangján szól a kötet, a szakpszichológus praxisából vett életszerű történetek szerepelnek benne. Orosz Ildikó újságíróként kérdezte a szakembert, és mint kamasz gyerekeket nevelő szülő, ebből a közös munkából született meg a kötet.

Labancz Dániel kiemelte, a kamaszkor ugyanolyan fájdalmas időszak lehet a szülők és a gyermekek számára is. Ebben az időszakban az elengedést tanulják a szülők, és nagyon fontos a felelősség átadása a tinédzsernek, de ezt csak fokozatosan szabad megtenni. A szakember úgy véli, sokan azt várják el a kamaszoktól, hogy képesek legyenek érett döntéseket hozni, de az agynak az a része, ami felelős a tervezésért, a szervezésért, a dolgaink felelős végiggondolásáért, az tulajdonképpen huszonéves korban fejlődik ki teljesen, mégis sokan elvárják a tinédzserektől, hogy felelős döntéseket hozzanak. A fokozatossággal a szülők olyan lehetőséget teremtenek a tinédzsernek, amely által megtapasztalhatja, hogy mi az, amire képes és hol vannak a határai.

Labancz Dániel elmondta, „kisebb korban azért állítunk határokat, hogy a gyereket biztonságban tartsuk, de kamaszkorban ezek már nem működnek, mert esetükben olyan határokra van szükség, amiket át tudnak lépni. A szülő a gyermekkel akkor tud jól együttműködni, ha közösen állítják fel a rugalmas határokat.” A kamasz a saját erejét, énjét próbálgatja azáltal, hogy a határokat megpróbálja átlépni.

Kiemelte, amikor a gyerek bulizni kezd, az a bizalom próbájává válik. Orosz Ildikó szerint ha szülőként valaki nem meri elengedni a gyerekét bármi félelme okán, az jórészt saját magáról szól, magáról gondolja azt, hogy nem készítette fel a gyermeket egész alaposan arra, hogy megbízhasson benne.

Szerző: Molnár Boglárka/MASZOL
Fotó: Bánsághi Csenge

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból. Infók saját könyveimről és szerkesztéseimről.

Népszerű bejegyzések

Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.