elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2017. november 22., szerda

Antistigma-díjat kaptunk a Lizanka című könyvünkért

Átadták a 2017 őszi Antistigma-díjakat. Oravecz Lizanka és jómagam a Lizanka -- Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé (HVG Kiadó, 2017) című könyvünkért kaptuk meg ezt a szép elismerést a közösségi pszichiátria legfontosabb hazai műhelyétől, az Ébredések Alapítványtól. (A könyvről részletek itt.)

Az Antistigma-díjat olyan médiamunkások, alkotók, szakemberek, közéleti szereplők és érintettek nyerhetik el, akik korrekten és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen.

Antistigma-díj 2017 ősz. Balról: Szabóné Streit Zsófia (koordinátor), dr. Harangozó Judit (az Ébredések Alapítvány vezetője), Orosz Ildikó, Oravecz Lizanka, Marjai Kamilla, Csáki Timi (a festmények alkotója), dr. Nagy István Miklós.
Enyedi Ildikó és Borbély Alexandra forgatás miatt nem tudott eljönni, videófelvételről üzentek.
Az idei díjazottak továbbá: Enyedi Ildikó és Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmért, amelynek főhőse egy (kimondatlanul) autisztikus vonásokkal rendelkező fiatal nő; valamint Marjai Kamilla és dr. Nagy István Miklós a „Drogosokat gyógyít a science fiction” című cikkért (kulturpart.hu), melyben Marjai Kamilla a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályán dolgozó Nagy doktor biblioterápiás (könyvterápiás) munkáját mutatja be szerhasználók körében.

A díjat a XX. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálihigiénés Konferencián adták át 2017. november 21-én. A díjazottak hagyományosan egy műalkotást kapnak ajándékba, ezúttal Csáki Timi autizmussal élő fiatal lány egy-egy festményét, melyeket az Ébredések Alapítvány művészetterápiás körében készített.

Az Antistigma-díjat a Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló tagjainak javaslatai alapján az Ébredések Alapítvány kuratóriuma ítéli oda, 2012 óta évente egyszer, az idei évtől -- a jó gyakorlatok szélesebb elterjedése miatt -- évente kétszer.

Nekem személy szerint külön öröm, hogy már második alkalommal lehet részem ebben a megtiszteltetésben. 2015-ben két újságcikkemet ismerte el az alapítvány Antistigma-díjjal, Pléh Csaba pszichológus, nyelvésszel készítettem interjút a hisztériáról "Leképezi az elnyomást" címmel és Dr. Balázs Judit gyermek- és ifjúságpszichiáterrel a kamaszkori öngyilkosság megelőzésről "Jobb egy dühös barát, mint egy halott" címmel.

Orosz Ildikó

Fotó: Göndör Péter

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból. Infók saját könyveimről és szerkesztéseimről.

Népszerű bejegyzések

Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.