elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2016. november 15., kedd

Egri csillagok szabadulószoba Újpalotán

A műfaj rajongóinak kötelező zarándokhely az újpalotai lakótelep, ahol szeptember 1-jén megnyílt az ország első ingyenes szabadulószobája.
Kivált ajánlott a tanulmányi kirándulás, ha az ember gyereke rákapott, hogy odahaza minden alkalmas és alkalmatlan helyiségből, ócska lakatból és számzáras aktatáskából szabadulószobát bütyköljön – itt ugyanis bőven meríthet a házilagos ötletekből.
Hagyjuk otthon a belvárosi vállalkozások nyomán kialakult elvárásainkat! Újpalotán, ahol minden ellenkező híreszteléssel ellentétben sosem fog járni a 4-es metró, egy tízemeletes ház földszintjén, a közösségi ház irodahelyiségét alakították át az egri vár föld alatti katakombájává. Az ötletgazda és helyi programszervező Várhegyi Gábor saját bevallása szerint még sosem járt szabadulószobában, de a kollégáitól eleget hallott róla; a megvalósítást a 15. kerületi önkormányzat és néhány magánszemély támogatta.
1552 szeptemberében járunk – de legalább annyira az 1970-es években. A falakon környékbeli iskolások rajzai, a hazai várak szuvenírboltjaiból ismerős fakard és az 1968-as Egri csillagok film színesben nyomtatott sztárjai: Venczel Vera Vicuska, Sinkovits mint Dobó és Bárdy, a legfélszeműbb Jumur­dzsák.

Irodából katakomba (Fotók: www.ujpalotainfo.hu)
Retró walkmanból csatazaj szól, az asztalon „török nassolnivalók” vonják el a kiskorúak figyelmét a küldetésről, a feladatokat gondosan lelakatolt papír cipősdobozokban találjuk. Kicsit sokan vannak, kicsit túlbonyolítottak, de azért az egész nagyon szimpatikus. Játékmesterünk legalább annyira élvezi, ahogy a feladataival birkózunk, mint mi, és csak olyankor tűnik el pár percre a galérián, amikor a forgatókönyv szerint működésbe kell hoznia valamely maga gyártotta, ügyes szerkezetet. Szorgos munkájának hála nincs ember, aki legkésőbb a 60. percben ki ne szabadulna.
Bp. XV., Zsókavár utca 2.; bejelentkezés: 20/971-7289; a játék ingyenes

Figyelem! ezt a szobát már lebontották, az ugyanitt kialakított új szoba témája Jules Verne regénye, amelyről itt lehet olvasni!
Orosz Ildikó
Fotók: www.ujpalotainfo.hu
A cikk a Magyar Narancsban jelent meg (2016/37).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból. Infók saját könyveimről és szerkesztéseimről.

Népszerű bejegyzések

Archívum

Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.