elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2016. szeptember 19., hétfő

Titokzatos budoár – Finy Petra–Szegedi Katalin: Maja tizenként babája

A hazai babapiacon hiánycikk a kisebbségi, nemzetiségi baba. Ha van, akkor az Pocahontas, az indián hercegnő vagy Jázmin az Aladdinból, az ő rasszjegyeiket azonban végleg átrajzolták a Disney napszámosai. Cigány síróbabát, kínai arcú kínait hiába is keresnénk. Ennél még a szocializmusban is jobb volt helyzet, amikor jóformán minden lányos házban akadt egy reprezentatív néger baba – a bánatos szemű figurák könnyen utat találtak a kelet-európai kislányok szívéhez.
Az egysíkú babakínálatban felüdülés Finy Petra meséje, amelynek tizenkét különböző nációjú és személyiségű baba a hőse: a szenvedélyes spanyol táncosnő, a nett holland néni, a hűvös kínai porcelán; fiúvonalon az olasz dzsigoló meg az afrikai harcos, de van itt szép, ám butácska és okos, viszont félregombolt baba is. Ez a világlátott nagymama balatonfüredi villájának padlására száműzött gyűjtemény, amelyet a hatéves Maja megörököl, és mert sértődött a díszes társaság, bájos lényével kiengeszteli őket.
Finy jó érzékkel adagol kalandot, érzelmet és humort az 5-10 éves célközönség számára, ezért készséggel elnézzük az apróbb dramaturgiai és nyelvi zökkenőket. Szegedi Katalin tüneményes figurái, megsárgult levelezőlap-hátterei ugyancsak békebeli hangulatot árasztanak. Pillangós minyonok ezüsttálcán, összetört babaszívek, púderszínű szaténruha, anya-lánya-unokája: az atmoszféra émelyítően lányos. Annál meglepőbb, hogy a kortárs fiúcskák is milyen csillapíthatatlan érdeklődéssel kukkolnak bele a titokzatos budoárba.
Pagony Kiadó, 2011, 62 oldal, 2750 Ft
Orosz Ildikó
A cikk a Magyar Narancsban jelent meg (2012/16).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból. Infók saját könyveimről és szerkesztéseimről.

Népszerű bejegyzések

Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.