elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2016. augusztus 6., szombat

Vészhelyzet – Elsősegély-tanfolyam a Gyermekmentőktől

A vészhelyzetek kezelésében az első 10-15 perc sorsfordító lehet - nem mindegy hát, hogy ez idő alatt a hajunkat tépjük, vagy valami értelmesre is futja. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai öt éve áldozatkészen, "mellékállásban" mentik a legkisebbek életét. Küldetésük része az országban egyedülálló ingyenes elsősegély-tanfolyam, amelynek keretében laikusoknak tanítják, mit tehetnek a mentő kiérkezéséig.


Dr. Gesztes Éva intenzív terápiás szakorvos és Doroszlai Richárd főápoló, gépkocsivezető lényegre törő előadásában sorra jelennek meg a szülői rémálmok: fulladás, lázgörcs, magasról esés, közúti és sportbaleset, bölcsőhalál, mérgezés, krupproham, allergiás sokk. Persze az elméleti információk nagy részét már olvastuk, láttuk valahol - de azonnal el is felejtettük. Most viszont a szemünk láttára élesztik újra, helyezik stabil oldalfekvésbe, szabadítják meg a félrenyelt falattól a kiskorú próbababákat, ami összehasonlíthatatlanul mélyebb nyomot hagy - főleg, hogy a képzés végén be is gyakorolhatjuk a műfogásokat.
Doroszlai Richárd megmutatja, mit tegyünk, ha nagyobb gyereknél idegen test kerül a légutakba
(Fotó: mgya.org)
Alapüzenet, hogy nincs "kis idő és kis távolság" (amikor csak egy pillanatra kiszaladok, átugrom, elöl hagyom, bedobom az ülésbe), és a balesetek 80 százaléka nagyobb odafigyeléssel megelőzhető lenne.
A közönség kérdez, és látszik, hogy van, aki nem előrelátásból, hanem már utólagosan van jelen. Jut idő a feszültségoldásra is: nem árt tudni, hogy a kutyánk által leharapott ujj megmenthető (ha sikerül visszaszerezni a blökitől, akkor bezacskózva, fél liter jeges mekis kólában őrizzük meg az amputátumot).
A szombat délelőtt gyorsan elszáll - mindenesetre nem lassabban, mintha a játszótéren töltöttük volna, önveszélyes gyermekünkkel. Az elsajátított tudás ad egyfajta biztonságérzetet, az pedig maradjon kérdés, mire lenne elég, ha...

Orosz Ildikó
A cikk a Magyar Narancsban jelent meg (2011/4).
Bethesda kórház. Tanfolyamok országszerte. Információ, jelentkezés, adó 1%:www.mgya.org

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból. Infók saját könyveimről és szerkesztéseimről.

Népszerű bejegyzések

Archívum

Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.